Torunlar Gıda Röpörtaj


Ramazan ATMACA – “Link Güneş Sistemi Programında tüm ihtiyaçlarımıza çözüm bulduk. Tüm modülleri entegre olarak, aktif bir şekilde kullandık ve kullanmaya devam ediyoruz.”


2000 Bilgisayar ile birlikteliğimiz uzun yıllar öncesine dayandığı için biz 2000 Bilgisayarı ekibimizin bir parçası gibi görüyoruz. İhtiyacımız olan her an bilgi ve tecrübeleriyle yanımızdaydılar. 2000 Bilgisayar’a her konuda her zaman güvenebileceğimizi biliyoruz. 2002 yılından bu yana başta inşaat sektörü olmak üzere, gıda, doğalgaz ve hayvan yemi sektörlerindeki firmalarıyla faaliyet gösteren Torunlar Grubu Şirketleri, İnşaat Sektörünün en güçlü iş ortaklarından biri olarak hizmet veriyor.


Sayın Ramazan ATMACA ile Torunlar Şirketler Grubu Binası’nda görüştük. Ramazan Bey, Torunlar Şirketler Grubu’ndaki birçok firmanın işleyişini entegre olarak bir sistematik düzene ulaştırmış olmayı LİNK ve bayimiz 2000 BİLGİSAYAR ile sağladıklarını belirtti. Bu keyifli sohbet için kendilerine teşekkür ediyoruz.
Bize şirketler grubunuzdan bahsedebilir misiniz? Hangi şirketler ve fabrikalar bulunuyor grubunuzda, hangi sektörlerdesiniz?
Ben Torunlar Şirketler Grubu’nun ilk firması olan Torunlar Gıda’da Muhasebe Müdürü’yüm. Bünyemizde Torunlar Yapı ve Torunlar GYO gibi inşaat firmalarımız ve yeni iştirakimiz Başkent Doğalgaz var. Kütahya Şeker Fabrikası ve Adana’da Park Yağ Fabrikası’nın %50 iştirakine sahibiz. 2003 yılından sonra da hayvan yemi sektöründe faaliyete başladık. Dolayısıyla sektör olarak Gıda, Hayvan Yemi, Yapı ve Doğalgaz sektörlerindeyiz.
Yani perakende var mı?
Hayır, üst toptancıyız. Şimdilik perakende satışımız bulunmamaktadır.
Türkiye’de gıda sektörünü nasıl tanımlarsınız? Sizce gıda sektöründe üretim azalıyor mu?
Türkiye’de diğer sektörlerde olduğu gibi gıda sektörü de belli başlı ana kalemlerde ithalata bağlı. Bunlardan bir tanesi de “pirinç”. Türkiye’nin kendi ürettiği pirinç, kendisine yetmiyor. Dolayısıyla ülke olarak gıdanın bir kısmını ithal ediyoruz. Bence nüfusun artışına göre üretiminiz artımıyorsa ya da aynı kalıyorsa üretimde bir azalmadan söz edilebilir.
İnşaat sektöründe neler yapıyorsunuz?
İstanbul Başakşehir – Mall Of İstanbul (rezidans, ofis, otel ve avm)
İstanbul Mecidiyeköy (Ali Sami Yen Stadyumu) – Torun Center (rezidans ve ofis)
İstanbul Şişli – Torun Tower (ofis)
İstanbul Bahçelievler – Nish İstanbul (konut)
Bursa Mudanya Yolu – Korupark Evleri (konut)
Bursa Merkez – Zafer Plaza (avm)
Tamamlanan veya devam eden projelerimizden bazılarıdır.
Bayimiz 2000 Bilgisayar’la çalışmalarınız nasıl başladı? Grubunuza ne gibi katkılarınız oluyor?
Biz 2000 Bilgisayar ile 2002 yılı sonunda tanıştık. Kişisel olarak ben 1987’den bu yana Link kullanıyorum. 1992 yılında Torunlar Grubu’nda ilk işe başladığımda burada çok kapsamlı olmayan bir program kullanılıyordu. Yönetimimize tüm kullanıcıların programa hakim olacağı, piyasada kullanıcısının bol olduğu, yardımcı eleman sıkıntısı çekmeyeceğimiz ve daha rahat kullanabileceğimiz bir program olan Link’i anlattım.
O zaman Link’ten arkadaşlar gelip programın demosunu yaptılar. Torunlar Grubu olarak 1992 yılında Link ile tanıştık ve bu zamana kadar Link’in programlarını kullanıyoruz.
1992-2002 yılları arasında Link Klasik Seri kullandık. Firmanın ihtiyaçları doğrultusunda, daha kapsamlı bir program arayışı içine girdiğimizde 2000 Bilgisayar’ın sahibi Sayın Zafer KAHYA ile tanıştık. Çok hızlı bir şekilde yeni bir uygulamaya geçiş yapmaya ihtiyacımız vardı, 31 Aralık 2002 günü programı bize anlattı, 1 Ocak 2003 tarihinde direkt olarak demo bile yapmadan Link Güneş Sistemi Li-Nova 2.00 programını kurdu ve biz bir-iki gün içinde ilk faturamızı kestik.
Sayın Zafer KAHYA ve ekibi işin pratiğine hakim; muhasebeyi de, ticareti de, olması gerekeni de iyi biliyor. Geniş ve kurumsal müşteri pörtföyü sayesinde yaşadığımız sorunlara pratik ve hızlı bir şekilde çözüm bulabiliyorlar.
Dolayısıyla bize adrese teslim sonuçlar üretiyor. İstediğimiz birşey varsa mutlaka gerçekleştiriyor. Link’in Bayileri ve ekibi genel olarak gerçekten çok iyi.
Link’te hiçbir zaman tek bir modül kullanmadık. Şu anda Li-Nova Serisi ile birlikte hemen hemen bütün modülleri aktif bir şekilde kullanıyoruz.
“Aslında biz muhasebeciler işverenimize olduğu kadar devlete karşı da sorumluyuz. Bizler bir nevi devletin maaşını işverenlere ödettirdiği memurlarıyız, işverenle devlet arasında bir köprüyüz.”
Yapmış olduğumuz iş yani muhasebe, direkt insana bağlı olarak yapıldığından dolayı hata yapmaya açık bir iş kolu ve biz yöneticilerin görevi ise bu hataları en aza indirmek.
Yeni işe başlayan arkadaşlardan tutun da, işini iyi yapan arkadaşlara kadar kontrol etmek, doğruyu yaptırmak, kuralsız hareket edenleri tespit etmek ve hataları bulmak inanın çok zor. İşin bu aşamasını ise yine kullandığımız programlarla yapıyoruz.
Bizim işimiz, bu hataları tespit ederek net kuralları olan muhasebe sistemine entegre etmek. İşte burada devreye bayiniz 2000 Bilgisayar Sayın Zafer KAHYA ve ekibi giriyor, yaşadığımız sorunları en kısa zamanda çözüyor.
Bana göre bizim insanımızın ticaretini ancak yerli bir yazılımcı kağıda dökebilir. Ne demek istediğimi bu işin içinde emek verenler anlayacaktır.
“Link’i ayrıcalıklı kılan diğer bir tarafı da Türk Yazılım Firması olmasıdır.”
Ayrıca Link’te database’in açık olması ciddi bir avantaj. Ben istediğim verileri excel ortamına çekip, istediğim gibi de harmanlayabiliyorum. Bu yöneticilere kısa zamanda kapsamlı rapor verebilmek demektir.
e-Fatura’ya geçiş süreciniz nasıl oldu? Şu anda sorunsuz kullanabilyor musunuz?
Elimizdeki program (Link) ihtiyaçlarımızın tamamını karşılayan, tüm modüllerini kullandığımız güvendiğimiz bir program, şu ana kadar sorun yaşamadık. Tüm fabrika ve şirketlerimizde Link ile sağladığımız entegre olarak çalışan sistemimiz var. Ayrıca arkamızda her daim 2000 Bilgisayar olduktan sonra herhangi bir sorun yaşayacağımızı da sanmıyorum.
Aslında toplum olarak yeniliğe çok açık bir toplum değiliz. Genel olarak işlerimizi anlık düşünüyor ve karar veriyoruz. Aynı sıkıntıları e-beyanname çıktığında da duymuştuk. Nasıl olacak imkansız sözlerini çok işittik, şimdi ise e-beyanname rahatlık getirdi. Ben mesleğe ilk başladığım yıllardan e-beyanname sisteme girene kadar, birçok kez postanelere gitmiş gecenin bir yarısı beyannameyi postaya atmışımdır. Şimdi ciddi rahatlık olduğunu düşünüyorum.
e-Fatura’ya itiraz edenlere bir süre sonra “e-Fatura’yı kaldırıyoruz” deseler, ona da itiraz edeceklerdir.
e-Fatura ön muhasebeden başlayarak, müşteriden ödeme alınıncaya kadar olan süreçte tüm kurumlar için iş yükünü azaltıyor. Kimi müşteriler fatura aslını görmeden ödeme yapmıyorlar, dolayısıyla e-Fatura’yı tahsilat süresini de kısaltacak bir kolaylık olarak görüyorum. Umarım kısa sürede tüm mükellefler e-Fatura’ya geçer. Bizler de kime keseceğiz?, kime kesmeyeceğiz? diye bir ikilemde kalmayız.